Profiterole z kremem mango

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Małe profiterole nadziewane kremem z mango. Małe, niezbyt słodkie i z nutą egzotycznego smaku, nie można zjeść tylko jednego! Do tego wbrew pozorom łatwe do przygotowania.

czegopotrzebujesz

na ciasto:
120g mąki pszennej
100g masła
4 jajka
300ml przegotowanej wody

na krem:
dojrzałe mango
500g sera mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej do smaku) + do oprószenia
4 łyżeczki żelatyny + 8 łyżek zimnej przegotowanej wody

Z podanej ilości wyjdzie ok. 50 sztuk.

jakto

W garnku zacząć podgrzewać masło i wodę.

W tym czasie przesiać mąkę do miski, a jajka wbić do drugiej miski i dobrze rozmieszać widelcem do uzyskania jednolitego koloru.

Jeśli masło jeszcze się całkowicie nie rozpuściło w wodzie można pomieszać. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, jednym ruchem wsypać mąkę i  szybko wymieszać drewnianą łyżką aż do powstania gładkiej, jednolitej masy, nie przywierającej do ścianek garnka.

Odstawić do przestudzenia na około 15 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 220’C i przygotować dwie półki z piekarnika wykładając je papierem do pieczenia.

Po tym czasie stopniowo, małymi porcjami dodawać jajka i mieszać łyżką po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Powinna powstać gładka, błyszcząca i lepka masa.

Do rękawa cukierniczego założyć końcówkę o dość szerokim wylocie, może być okrągła lub ozdobna. Jeśli nie mamy rękawa możemy też użyć łyżki, ciastka nie będą tak równe ale na pewno im to nie zaszkodzi 😉

Wyciskamy lub wykładamy łyżką ciasto nadając mu okrągły kształt wielkości mniej więcej sporego orzecha włoskiego. Zachowujemy odstępy ponieważ podczas pieczenia urosną. Jednorazowo zapełniamy jedną blachę i od razu wkładamy ją do piekarnika. Pieczemy ok 20-25 minut bez termoobiegu do czasu aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika, i studzimy na kratce.

Gdy ciastka się pieką można przygotować krem. Żelatynę wsypujemy do szklanej miseczki lub kubka, zalewamy wodą i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie mango obieramy ze skórki i dokładnie blendujemy. Mascarpone mieszamy w misce z cukrem pudrem. Gdy żelatyna napęcznieje rozgrzewamy ją w kąpieli wodnej (naczynie z żelatyną wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą) mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Żelatyna będzie całkowicie rozpuszczona jeśli będzie gęstą cieczą bez widocznych grudek, ale może się lekko spienić co w niczym nie przeszkadza. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżeczkę zblendowanego mango i mieszamy po czym wlewamy do reszty mango i ponownie mieszamy. Łączymy z mascarpone i ewentualnie dodajemy więcej cukru do smaku.

Całkowicie wystudzone profiterole nadziewamy kremem. Do rękawa cukierniczego zakładamy końcówkę do nadziewania lub jeśli nie mamy, inną wąską końcówkę ale będzie nam potrzebny dodatkowo nóż z ostrym końcem. Krem nakładamy do rękawa i zaczynamy nadziewać profiterole. Jeśli używamy końcówki do nadziewania po prostu wbijamy ją w bok ciastka, najlepiej w okolicy bruzdy która już jest na ciastku, ciasto jest tam cieńsze i będzie nam łatwiej a miejsce będzie mniej widoczne. Gdy nie posiadamy takiej końcówki, nożem wykonujemy nacięcie we wcześniej wspomnianym miejscu i wkładamy w nie końcówkę i nadziewamy jak wcześniej.

Gotowe profiterole posypujemy przez sitko cukrem pudrem.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na profiterole pochodzi z książki step-by-step cakes Caroline Bretherton

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s