Pasztet z tuńczyka i soczewicy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasztet którego trzeba spróbować. Część domowników pomyliła go z bardziej tradycyjnym mięsnym, a smakował nawet tym czworonożnym 😉

czegopotrzebujesz

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1,5 szklanki wody i pół łyżeczki soli do ugotowania soczewicy
łyżeczka oleju rzepakowego (lub innego) z chili (nie jest konieczny ale warto dodać)
50ml oliwy z oliwek
ok. 50 ml oleju rzepakowego
6 łyżek płatków owsianych
125g ricotty
sól, pieprz
3 łyżeczki liści świeżego tymianku (lub suszonego)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 dużej papryki lub 1/3 małej

jakto

W niedużym garnku ugotować soczewicę w 1,5 szklanki wody od czasu do czasu mieszając, pod koniec gotowania dodać pół łyżeczki soli i częściej mieszać aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Będzie to trwało ok. 10 minut. Soczewica może się rozpaść, i nie musi być sypka.

Piekarnik nagrzać do 200’C.

Przygotować sporą miskę w której wygodnie będzie blendować. Dokładać do niej:

-ugotowaną soczewicę

– odsączonego na drobnym sitku tuńczyka, można go docisnąć aby zostało jak najmniej wody

-oleje i oliwę tak by sumie było 100ml (zmienia się tylko ilość oleju rzepakowego)

Wszystko zblendować na jednolitą masę z ewentualnie widocznymi małymi kawałkami soczewicy. Następnie dodać zmielone w młynku do kawy płatki owsiane i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać przyprawy oraz tymianek i pietruszkę, wymieszać. Paprykę kroić wzdłuż na paski szerokości niecałego centymetra a następnie w poprzek na paski szerokości ok. 2-3mm. Dodać do masy i wymieszać.

Formę keksówkę o wymiarach  8cm x 22cm wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić masą. Wstawić do piekarnika i piec bez termoobiegu ok. 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy masa w środku nie jest zbyt wilgotna i nie przylega do patyczka.

Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Pasztet przechowywać w lodówce.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s