Cynamonowe ciasto z serem, karmelizowanymi gruszkami i żurawiną

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrzepis na dużą blachę, w przypadku tego ciasta małej nie opłaca się robić bo i tak wszystko zostanie zjedzone 🙂

Czego potrzebujesz?

200g masła
30g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka + 1 jajko
420g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki cynamonu

4 średniej wielkości gruszki
4 łyżki masła
6 łyżek brązowego cukru
ok. 80g świeżej żurawiny

500g twarogu półtłustego
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

3 białka
100g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem w misce na puszystą jasną masę. Dodawać po jednym żółtku dalej ucierając, na koniec dodać całe jajko i utrzeć. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem, zmiksować. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych części ciasta.

W czasie przygotowywania owoców nagrzać piekarnik do 200’C.

Gruszki pokroić wzdłuż na 6-8 części. Na dużej patelni lub niskim szerokim garnku dobrze rozgrzać masło i dodać cukier, wymieszać, odczekać chwilę i dodać gruszki, mieszać co jakiś czas do czasu aż odrobinę zmiękną ale nie będą się rozpadały. Wyjąć gruszki na talerz a na masło z cukrem które zostało wysypać żurawinę. Chwilę karmelizować tak aby się nie rozpadły. Wyjąć na osobny talerz.

Formę do pieczenia o wymiarach 40x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy i ręką równomiernie w niej rozprowadzić. Nakłuć w wielu miejscach widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez termoobiegu przez 10minut. Wyjąć z piekarnika nie wyłączając go.

Ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym zmiksować blenderem w niedużej misce na gładką masę.

Białka ubić w wysokiej misce na najwyższych obrotach miksera uważając aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodawać małymi porcjami cukier dalej ubijając. Po dodaniu ostatniej porcji ubijać jeszcze minutę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia.

Na podpieczony spód wyłożyć ser i rozprowadzić go łyżką. Na serze ułożyć kawałki gruszki a wolne miejsca żurawinę. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć pianę z białek i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190’C przez 20-30 minut aż piana będzie przypieczona z góry na złoty kolor.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

3 thoughts on “Cynamonowe ciasto z serem, karmelizowanymi gruszkami i żurawiną

    1. Świetny pomysł! 🙂 Gdyby bliżej świąt był problem ze świeżą żurawiną można użyć suszonej i dodatkowo namoczyć ją przez kilka minut w gorącej wodzie a następnie odsączyć na papierze aby była miękka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s