Kokosowe Pastel de Nata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciastka, w smaku trochę odbiegającym od klasycznej portugalskiej wersji.

Czego potrzebujesz?na 24 sztuki:

400ml mleczka kokosowego (jedna puszka)
100ml mleka
5 jajek
szklanka drobnych wiórków kokosowych
10g cukru waniliowego
150g cukru
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2 płaty ciasta francuskiego
odrobina masła

Jak to zrobić?Do średniej wielkości garnka z grubym dnem wlać mleka, wbić jajka, dodać cukry, mąkę i wiórki kokosowe, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Gotować na niskiej mocy palnika ciągle mieszając. Gęstniejącą masę mieszać i gotować aż w konsystencji zacznie przypominać budyń. Zestawić z palnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można ją przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180’C. W międzyczasie przygotować formę na muffiny smarując ją niewielką ilością masła. Płat ciasta francuskiego zwinąć w rulon po krótszym boku. Pokroić na 12 plastrów, a następnie każdy ułożyć na płask i rozciągać palcami tak aby wyłożyć nim wgłębienie formie. Do tak przygotowanego ciasta łyżką wykładać masę kokosową. Formę wstawić do piekarnika na 2/3 jego wysokości i piec przez ok 15 minut bez termoobiegu. Po tym czasie ustawić opcję grilla i piec dalej aż masa na górze każdego ciastka zapiecze się na brązowo. Po lekkim ostudzeniu wyjąć ciastka z formy i analogicznie postępując upiec drugą partię.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s