Najprostsze pieczone ziemniaki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Takie proste dania to jedne z najlepszych. Sprawdzą się jako dodatek do dania głównego a także jako smaczna przekąska, wtedy możemy je mocniej przyprawić, np. majerankiem i cząbrem.

Czego potrzebujesz?

ok. 1/2 kg młodych ziemniaków mniej więcej tej samej wielkości
2 łyżki oliwy
sól
świeżo mielony pieprz
słodka mielona papryka

Jak to zrobić?

Piekarnik nagrzewamy do 190’C. Półkę z piekarnika lub dużą formę (najlepiej bez wysokiego boku) wykładamy papierem do pieczenia.

Najpierw przygotowujemy ziemniaki. Jeśli kupujemy myte to warto jeszcze chwilę je pomoczyć i w rękach umyć. Jeśli nie to moczymy i dokładnie myjemy szczoteczką. Rozkładamy na papierowym ręczniku żeby obciekły.

Kroimy wzdłuż na ćwiartki i wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę i mieszamy. Wykładamy na blachę aby w miarę możliwości zostały odstępy. Posypujemy przyprawami.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez ok. 20-30 minut aż zrobią się rumiane i się lekko przypieką a w środku będą miękkie.

Wyjmujemy z piekarnika i podajemy jako dodatek albo same np. z ulubionym sosem.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s