Azjatycki rosół z makaronem soba

Bardzo lubię zupy z dodatkami, np. Pho. Niestety ciężko by było przyrządzać ją na co dzień. Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na rosół orientalny ale zrobiłam go w prostszej wersji wykorzystując mięso z rosołu. Jest banalnie prosty i stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłego rosołu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Czego potrzebujesz?

na 4 porcje:

2 udka z kurczaka
2 marchewki
1/4 selera
1 pietruszka
ok.10cm kawałek pora
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
sól
2 cm kawałek imbiru
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
ok. 200g makaronu soba
4 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki sezamu

 

Jak to zrobić?

Udka płuczemy ciepłą wodą i zdejmujemy nadmiar skóry. Wkładamy do garnka, zalewamy 1,5-2 l zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa, marchew kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

Gdy woda zacznie się gotować i pojawią się szumowiny to zdejmujemy je, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod lekko uchyloną przykrywką. Po pół godziny dodajemy przyprawy i warzywa a następnie dalej gotujemy około godzinę – półtorej.

Udka i marchewkę wyjmujemy do ostygnięcia. Zdejmujemy skórę, a mięso oddzielamy od kości. Marchewki kroimy na długie paski.

Sam rosół przelewamy do drugiego garnka (można przez sito). Dodajemy sos sojowy, i imbir pokrojony na cienkie plasterki, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut.

Makaron soba gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub dłużej tak aby był dość miękki. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Do miski wkładamy makaron, marchewkę i kurczaka, zalewamy gorącym rosołem a po wierzchu posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s