Pęczotto z chorizo i dynią

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na to danie znalazłam w książce Kipi Kasza, postanowiłam jednak dodać więcej dyni i dorzucić trochę przypraw.

Czego potrzebujesz?

na 4 porcje:

6 łyżek oliwy
1 duża czerwona cebula
1,5 szklanki pęczaku
150g kiełbasy chorizo
4 szklanki bulionu warzywnego
600g dyni (użyłam piżmowej)
sól
czarny i różowy pieprz
pół łyżeczki estragonu
łyżeczka rozmarynu

Jak to zrobić?

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Z kiełbasy zdjąć skórę (jeśli jest) i pokroić w cienkie plastry.

W garnku z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do lekkiego zeszklenia co chwilę mieszając, następnie dodać kiełbasę i kaszę i smażyć ok. 5 minut mieszając aby się nie przypaliła. Po tym czasie dodać połowę bulionu i gotować na małym ogniu mieszając co kilka minut. Resztę wywaru dolewać niewielkimi porcjami gdy pęczak wchłonie większość uprzednio dolanego bulionu.

W międzyczasie obrać dynię i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wrzucić dynię i smażyć aż zacznie mięknąć.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać

Kaszę doprawić do smaku pieprzami i solą pamiętając że kiełbasa sama w sobie jest pikantna. Dodać resztę przypraw a gdy zacznie robić się miękka, będzie w niej mało wody i pędzie prawie gotowa do podania dodajemy dynię i dalej mieszając gotujemy aż pęczak będzie wystarczająco miękki. Garnek zdjąć z palnika, dodać pomidory i po wymieszaniu podawać posypując pietruszką.

Smacznego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s